петък, 9 юли 2010 г.

Задушен заек в червен сос



1 заек
1 бутилка червено вино
1 кутия (800 г) белени домати(може и преснси)
5-6 глави кромид лук
2-3 моркова
2-3 печени чушки (червени или каквито има)
500гр,гъби(може и без тях)

черен пипер и бахар на зърна, даф. лист, риган или мащерка, малко джинджифил

Отстраняват се главата и краката на заека. Нарязва се на парчета, измива се и се накисва в стъклена или порцеланова купа с половината вино и 1/2 от лука + подправките. Покрива с фолио или капак и се оставя в хладилника за 8-12 часа.
Месото се изважда от марината (тя се изхвърля), подсушава се и се запържва в малко олио. Заешкото се нарежда в огнеупорен съд,отгоре се слага запържения лук,задушените гъби, пасираните домати и остатъка от виното. Съдът се захлупва и се слага в студена фурна, която се включва на 250 градуса. Като започне да завира ястието, фурната се намалява на 150 градуса.Готовността на мръвките се проверява с клечка за зъби или дървено шишче; вилицата много грозно разкъсва месото. Готовото ястие се наръсва с магданоз.
Поднася се с бял ориз, зелена салата и мерло. И много хляб за топене ;)

Няма коментари:

Публикуване на коментар